Zonnepanelen kopen is niet zomaar even je panelen aankopen en op het dak leggen. Het is een echt vak apart. Je dient immers rekening te houden met vele verschillende factoren. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het rendement van je installatie niet optimaal is.
Als consument heb je tegenwoordig de keuze uit vele soorten zonnepanelen. Je hebt zonnepanelen op basis van verschillende types zonnecellen, maar ook op basis van verschillende afmetingen en designs. In ons artikel over de verschillende soorten zonnepanelen kan je de eigenschappen en voordelen van elk type zonnepanelen ontdekken.
Het gros van de zonnepanelen in ons land heeft echter kristallijne zonnecellen. Hierbij heb je de keuze tussen monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnecellen zijn gemaakt uit slechts 1 stuk kristal, zijn fijn afgewerkt, en hebben daarom ook een rendement dat gemiddeld zo'n 15% hoger ligt dan dat van polykristallijne zonnepanelen.
Maar betekent dit dat je automatisch steeds monokristallijne zonnepanelen moet kopen? Niet noodzakelijk! Polykristallijne zonnepanelen mogen misschien een lager rendement hebben, maar ze hebben door hun minder verfijnd productieproces ook een lagere prijs. Bovendien is de terugverdientijd van polykristallijne zonnepanelen vaak iets korter. Monokristallijne zonnepanelen zijn op esthetisch vlak dan weer iets aantrekkelijker.
"Monokristallijne zonnepanelen zijn vooral interessant bij beperkte oppervlakten."
Maar de keuze tussen monokistallijn en polykristallijn zal in de eerste plaats vooral afhangen van de beschikbare ruimte in combinatie met het vermogen dat je wil genereren. Monokristallijne zonnepanelen zijn, ondanks hun hoge rendement, vooral interessant omdat ze hetzelfde vermogen kunnen genereren op een kleinere ruimte. Vooral consumenten die slechts over een beperkte dakoppervlakte beschikken, kiezen dus best voor monokristallijne zonnepanelen, zeker wanneer ze op die beperkte ruimte toch een bepaalde hoeveelheid energie willen opwekken met hun zonnepanelen. Heb je wel een grote dakoppervlakte ter beschikking, dan kies je best voor polykristallijne zonnepanelen.
Naast de zonnepanelen op basis van kristallijne zonnecellen heb je ook nog de dunne film zonnepanelen, een groep zonnepanelen die de laatste jaren flink in opmars is. Dunne film zonnepanelen zijn vaak een flink stuk goedkoper dan kristallijne zonnepanelen omwille van hun goedkopere productieproces, maar hebben dan ook een lager rendement.
Dunne film zonnepanelen presteren vaak beter op 'donkere momenten', wanneer de zon niet te hard schijnt. Ze bewijzen dan ook hun nut in de herfst of in de lente, wanneer de zon nog niet op zijn hoogtepunt staat. Dunne film zonnepanelen zijn bijvoorbeeld ook interessant voor mensen wiens dak niet ideaal naar het zuiden gericht staat.
Naast de keuze voor het type zonnepaneel is ook de keuze voor de fabrikant of merk belangrijk. Net zoals bijvoorbeeld in de autosector is immers ook de kwaliteit van een zonnepaneel onlosmakelijk verbonden aan een bepaald merk. Zo staat het Amerikaanse merk SunPower bijvoorbeeld bekend om hun zonnepanelen met hoog rendement.
Maar er is meer. Merken strooien immers graag met garanties en services. Zo geven de meeste fabrikanten wel een garantie van 25 jaar of meer op hun zonnepanelen. Een bijzonder lange periode, wat de zonnepanelensector toch uniek maakt. Maar bestaan al de huidige merken van zonnepanelen binnen 25 jaar nog wel? Vele fabrikanten van zonnepanelen hebben de afgelopen jaren de boeken moeten neerleggen omwille van de hoge concurrentie en de lagere prijzen in de markt. En het heeft geen zin om een garantie van 25 jaar te hebben op een product waarvan de fabrikant niet meer bestaat.
Koop je zonnepanelen dus bij voorkeur bij een groot en betrouwbaar merk. Op deze site bespreken we een 15-tal merken (zie de kolom links), waarvan de meeste merken in de top 10 van grootste merken ter wereld staan. Deze top 10 is, op enkele plaatswijzigingen na, de laatste jaren dezelfde gebleven, wat erop duidt dat er een zekere stabiliteit komt in de markt. De merken die nu een groot marktaandeel hebben, zullen dit dus de komende jaren ook nog hebben. Dit kan je als consument de nodige zekerheid bieden.
Bij sommige fabrikanten is de lange garantieperiode gedekt door een verzekeringsmaatschappij. Moest er toch iets verkeerd lopen, dan zal de garantie worden overgenomen door deze verzekeraar. Deze verzekeringsmaatschappijen doen vaak een strenge audit van de fabrikant vooraleer ze dit engagement aangaan. Het kan je als consument in ieder geval ook de nodige zekerheid bieden.
In de meeste gevallen zal niet de fabrikant de zonnepanelen plaatsen, maar zal een installateur dit doen. Deze installateur werkt vaak met een vast merk of meerdere merken. Hij is vaak ook je aanspreekpunt indien je verdere vragen hebt over zonnepanelen, zoals de keuze voor de juiste zonnepanelen, het correcte aantal panelen dat geplaatst moet worden, het onderhoud van je panelen, enz.
Een goede installateur is ook in staat je correct te informeren over de financiële kant van je investering. Niet alleen de totale kostprijs is belangrijk, hij moet je ook kunnen verduidelijken hoe deze totale kostprijs is opgemaakt. Welk soort kosten zijn in deze kostprijs opgenomen? Hoeveel kosten de panelen zelf? Hoeveel bedragen de installatiekosten?
"Informeer je vooraf goed over de installateur met wie je in zee gaat."
Op basis van de keuze van je zonnepanelen, je gemiddeld energieverbruik, en je totale investeringskost, moet de installateur ook in staat zijn je terugverdientijd te berekenen. Maar het is belangrijk te weten hoe je installateur deze terugverdientijd berekent.
Ook hier geldt de gouden regel: informeer je vooraf goed over met wie je in zee gaat. Net zoals fabrikanten worden ook installateurs op internet uitvoerig besproken. Laat je via deze weg informeren over de ervaringen van andere consumenten met deze installateurs. Profiteer zeker van de mogelijkheid die je als consument hebt om offertes van verschillende installateurs met elkaar te vergelijken, ook op deze site!
Nadat je je type zonnepanelen gekozen hebt, alsook het merk en de installateur, dan moeten de zonnepanelen natuurlijk ook nog geplaatst worden. Een laatste cruciale fase in het aankoopproces die een grote invloed kan hebben op je rendement en je terugverdientijd. Bij het plaatsen van je zonnepanelen krijg je hopelijk een goede begeleiding van je installateur.
Het spreekt voor zich dat je een aantal belangrijke regels in acht moet houden bij het monteren van je panelen. Je nieuwe aanwinsten moeten natuurlijk netjes naar het zuiden gericht zijn, en bij voorkeur ook nog eens in een correcte hellingsgraad (tussen 30° en 40°).
Maar daarmee is de kous niet af. Je installateur zal je misschien wel vragen of je de panelen graag in serie of in parallel gemonteerd wil zien. Voor je het hoort donderen in Keulen, even een kleine verduidelijking: Zonnepanelen in serie geschakeld kan je nog het best vergelijken met een tuinslang. Indien je deze tuinslang op een bepaald punt dichtknijpt, dan komt er geen water meer uit de slang. Net hetzelfde verhaal bij in serie geschakelde zonnepanelen. Werkt er één zonnepanelen uit de serie niet goed, dan heeft dit een invloed op de prestatie van je hele installatie.
Een goede oplossing hiervoor is om zonnepanelen in groepjes samen te brengen. Werkt één zonnepaneel ondermaats, dan heeft dit slechts een effect op dat ene groepje zonnepanelen, maar niet op de andere panelen.
Een andere oplossing is om elk paneel te voorzien van een micro-omvormer, waardoor elk paneel ongehinderd kan presteren. Nadeel van deze methode is wel dat deze vrij drastisch is. Een micro-omvormer op elk paneel is vaak niet echt nodig, is ook heel duur, en bovendien staat die dure apparatuur in de soms grauwe buitenlucht.
Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.